Asigurarea obligatorie a locuintei – putem fi amendati daca nu exista polita PAD !

asig_locuinte

Primariile pot aplica amenzi intre 100 si 500 lei. (conform art 35 (2) din Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor)

  • Sumele asigurate si primele platite depind doar de tipul de locuinta, de materialul de constructie si nu de zona de risc sau suprafata locuintei.

Astfel, pretul platit va fi la fel indiferent in ce localitate locuim. Diferentierea va consta in:
Locuinte tip A – constructii cu structura de rezistenta din lemn, metal sau beton armat, pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau alte materiale care au fost supuse tratamentelor chimice sau termice:suma asigurata 20.000 de euro iar prima de asigurare 20 de euro/an.
Locuinte tip B – constructii ale caror pereti exteriori sunt din caramida nearsa sau alte materiale ce nu au fost supuse tratamentului chimic sau termic: suma asigurata 10.000 de euro iar prima de asigurare 10 euro/an.

  • Singurele locuinte ce nu pot fi asigurate sunt cele marcate cu “bulina rosie” , orice alte locuinte ridicate pe baza unor autorizatii de constructie pot fi asigurate, indiferent daca se afla sau nu intr-o zona de risc seismic sau de inundatii.
  • Daca detineti deja o asigurare facultativa, la maxim 5 zile dupa expirarea acesteia aveti obligatia sa cumparati o polita de asigurare obligatorie. Daca doriti sa prelungiti si asigurarea facultativa sau sa contractati o alta polita de asigurare facultativa, se poate discuta cu asiguratorul care va va face o oferta prin care riscurile acoperite de polita obligatorie sa fie separate si prima platita pentru cea facultativa sa fie mai mica.

De exemplu, pentru un apartament la bloc, daca aveti o polita de asigurare facultativa cu suma asigurata de  50.000 euro si o polita de asigurare obligatorie, (in cazul apartamentului) suma asigurata va fi de 20.000 euro
a) in caz de cutremur, inundatie sau alunecare de teren (riscurile acoperite de polita PAD) , pentru daune provocate cladirii, veti fi despagubit cu o suma in valoare de 20.000 euro prin polita PAD, iar restul de 30.000 pe polita facultativa.
b) in caz de incendiu, explozie sau orice alte motive care nu sunt acoperite de polita PAD dar sunt acoperite de cea facultativa, veti fi despagubiti cu o suma de pana la 50.000 euro prin polita facultativa.

Astfel puteti cere ca polita facultativa sa fie mai ieftina, riscurile preluate de asigurator fiind impartite cu PAID (administratorii asigurarii obligatorii).

Daca doriti si o asigurare facultativa a locuintei nu trebuie sa va adresati neaparat aceleiasi companii la care detineti asigurarea obligatorie a locuintei. Puteti apela la orice alta companie si puteti sa mentionati ca doriti sa scada din suma asigurata si din prima platita, suma aferenta politei obligatorii.

  • Asigurarea obligatorie a locuintei acopera doar riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii (ca fenomene naturale). Pentru acoperirea altor riscuri cum ar fi: incendiu, explozie, furt sau daca locuiti la bloc si va inunda vecinii, va trebui sa achizitionati si o polita de asigurare facultativa.
  • Singurul act de care aveti nevoie pentru incheierea politei de asigurare obligatorie a locuintei este buletinul.
  • Dupa intocmirea politei de asigurare obligatorie, puteti verifica inregistrarea acesteia in baza de date PAID , introducand seria si numarul politei pe pagina web oficiala a PAID: http://www.paidromania.ro/verificare-polita .
  • Protejeaza casaPentru a primi despagubirile in cazul producerii riscurilor asigurate de polita de asigurare obligatorie, va trebui sa va adresati agentului si companiei care v-a vandut polita. Dosarul de dauna va fi intocmit de asigurator, iar despagubirea propriu-zisa va veni de la PAID.

Din pacate catastrofele naturale si-au facut aparitia si in Romania (dupa cum stiti: inundatiile devastatoare care au afectat o mare parte a tarii). Aceste riscuri vor exista totdeauna. Sa nu mai amintim de accidente ce se intampla la tot pasul: jafuri, talharii, furturi, sau cele legate de sanatate, de activitatea profesionala. De aceea, prin asigurari, riscurile sunt preluate, transferate de firmele de asigurari.

Birou Focsani: Bd. Unirii nr.53,  parter  ( in spatele Agentiei „Loto” )

 Mobil: 0762.800.382   Tel. Fix: 0237.701.947       www.facebook.com/GOBIAMA

Alte articole: